Energii regenerabile

ani de experiență

Certificări ANRE & ISO

parcuri fotovoltaice Turnkey

sisteme fotovoltaice rezidențiale

sisteme fotovoltaice comerciale

„Când călătoream în Europa și vedeam panouri instalate pe case și pe clădiri industriale ne doream să vedem aceste sisteme si la noi in țară unde nu erau construite decât parcuri de anvergură pentru marii producători de energie. Odată cu schimbările petrecute la nivel global în ultimii ani, creșterea prețului energiei a creat condițiile pentru ca utilizarea panourilor fotovoltaice să devină rentabilă din punct de vedere economic.
Acest moment a fost o oportunitate pentru noi care aveam experiență în cele două domenii, respectiv instalarea sistemelor fotovoltaice și colaborarea cu distribuitorii naționali de energie electrică. Am instalat sute de sisteme până în anul 2022 și am simțit nevoia de a da un nume acestei părți din afacerea Silkat Grup. Am numit-o Silkat Solar.”

Costi Mănescu și Cătalin Stanciu, Managing Partners Silkat Electric Grup

Silkat Solar a apărut ca o extensie naturală a Silkat Electric Grup, lucrând de la bun început in rețelele de distribuție a energiei electrice, în contact direct cu clientul final pe deoparte și cu distribuitorul de energie electrică pe de cealaltă parte (Enel, CEZ, Electrica).

Făcând mereu legătura între rețeau națională și clientul final, indiferent că acesta a fost o persoană fizică cu o locuință privată sau o companie mare cu depozite sau spații de producție, echipa SILKAT Electric Grup a simțit nevoia sa dea un nume mai expresiv acestei componente a afacerii lor.

Apariția Silkat Solar este datorată finalizării mai multor proiecte rezidențiale și comerciale cu panouri fotovoltaice, atât în România, cât și în străinatate încă din 2007, cât și construcției de parcuri fotovoltaice mari incepând cu 2011 in Romania si din 2015 în afara țării.

Descoperă harta cu proiectele de energie regenerabilă SILKAT

Parcurile fotovoltaice sunt conglomerate de centrale solare, cu proprietari diferiți, si convertoare/ transformatoare de legătură la rețeaua națională de electricitate, separate. Prin definiție, o mega centrală solară poate fi numită și parc solar.

Unul dintre avantaje este că poate fi construite pe orice tip de suprafață: teren agricol productiv sau nu, zone viticole defrișate, platforme industriale sau clădiri deja construite (centrală tip rooftop).
Totuși se impun anumite condiții, ca acest spațiu/teren să fie practicabil:

  • orientarea și înclinarea terenului,
  • distanța față de zonele inundabile,
  • orientarea față de pădure (pentru a evita umbrirea),
  • drumul de acces spre parcul fotovoltaic,
  • distanța față de rețeaua electrică națională, etc.

Deși investiția este destul de mare, în unele cazuri descuranjantă, având în vedere ca energia astfel obținută poate fi vândută prin sistemul național de transport al energiei electrice, la același preț cu energia produsă de combustibilii fosili, aceste parcuri iși dovedesc profitabilitatea pe termen mediu si lung.

Pentru că România se bucură de o poziție foarte bună pe harta radiației solare, rata brută a rentabilități al unei astfel de investiții este de 18%-20% încă din primul an. Implică Costurile operaționale se ridică la aproximativ 5%-10% din venitul anual.

Echipa noastră a fost implicată in proiectarea și construirea de parcuri fotovoltaice atât in țară cât și în străinătate și vă va oferi cu bucurie consultanță în realizarea unui astfel de proiect.