Înainte de a instala un sistem fotovoltaic este crucial să determinăm care este puterea de sistem potrivită pentru nevoile spațiului dumneavoastră. Am început de multe ori această dezbatere și tot de multe ori am avut sentimentul că, împreună cu beneficiarul sistemului, ne aflăm în bancul cu cele două tancuri care se întâlnesc și după ce comandanții lor ies pe turelă unul întreabă:
- „Câte?”
- „Șapte!” răspunde celălalt.
- „Ce șapte?” întreabă primul.
- „Ce câte?” răspunde celălalt.
Asta se întâmplă deoarece în toate prezentările și ofertele de sisteme fotovoitaice, apare mult mai des scoasă in față puterea instalată, și mult mai rar energia produsă de către sistem. De aceea, în primul rând vom defini aceste două noțiuni pentru a putea trece mai departe.
- Puterea sistemului fotovoltaic se măsoară în kW și reprezintă energia maximă pe care, teoretic, o poate livra sistemul la un moment dat în condiții ideale.
Un sistem de 10 kW, spre exemplu, va produce pentru scurte perioade de timp maximul de 10 kW, iar în restul timpului, real, va fi undeva în intervalul 0-10 kW. - Energia produsă se măsoară în kWh și reprezintă energia produsă de sistem într-un interval de timp. Practic aceasta este energia de care beneficiază un posesor de sistem fotovoltaic. Aceata este energia pe care o consumă aparatele electrice.
Dacă PUTEREA SISTEMULUI este vaca, ENERGIA PRODUSĂ este laptele!
Ca și consumator nu mă interesează cât de mare sau de mică este vaca, ci cât lapte îmi produce.
Există situații în care un sistem cu o putere instalată de 20 kW care este afectat de umbriri din partea altor clădiri, sau care este proiectat greșit să producă mai puțină energie decât un sistem de 10 kW amplasat într-o locație optimă cu o proiectare corectă. Această cantitate de energie produsă exprimată în kWh este similară energiei consumate pe care o regăsim cu toții pe facturile pe care le primim lună de lună.
Consumul de energie este cel mai important factor de luat în considerare în alegerea puterii sistemului fotovoltaic, împreună cu ceilalți pe care ii putem regăsi in lista de mai jos.
Factori de analizat pentru stabilirea puterii și dimensiunii sistemului fotovoltaic
- CONSUMUL ACTUAL DE ENERGIE. Primul și cel mai important factor în determinarea puterii sistemului fotovoltaic pe care să-l instalați este consumul de energie din interiorul locației unde urmează a fi instalat. Trebuie să evaluați câtă energie electrică consumă locuința/ spațiul dvs. în medie pe lună sau pe an. Această cifră vă va ajuta să determinați cât de mare ar trebui să fie sistemul dvs. pentru a acoperi nevoile energetice ale locuinței/ spațiului.
Un sistem poate fi proiectat să asigure o parte sau întregul consum de energie. - CONSUMUL PROGNOZAT DE ENERGIE. Trebuie avut în vedere dacă în viitor vor apărea consumatori mari în spațiul destinat sistemului fotovoltaic.
Aici cei mai mari consumatori care pot influența semnificativ consumul sunt centralele de încălzire care consumă energie electrică (centrale electrice sau pompe de căldură), automobil electric sau piscină cu încălzire și pompe de recirculare. - LOCAȚIA GEOGRAFICĂ. Locația geografică joacă un rol esențial în eficiența unui sistem fotovoltaic. Cantitatea de radiație solară pe care o primește locuința sau spațiul unde sistemul fotovoltaic va fi instalat poate varia considerabil în funcție de zona geografică.
Pentru a determina câtă energie solară puteți captura, ar trebui să luați în considerare mediul înconjurător, orientarea acoperișului și eventualele umbre care ar putea afecta performanța sistemului.
Țineți cont de faptul că durata perioadei în care avem ninsori abundente afectează negativ producția de energie electrică. - BUGETUL DISPONIBIL ȘI OBIECTIVELE PERSONALE. Costul instalării unui sistem fotovoltaic variază în funcție de dimensiunea acestuia și de echipamentele selectate. Este important să vă stabiliți un buget clar înainte de a lua o decizie. Cu toate acestea, este important să rețineți că un sistem mai mare și mai puternic va avea perioade în care va produce mai multă energie decât se poate consuma local, iar această energie se va livra în rețeaua națională, de unde recuperarea va fi mereu sub semnul incertitudinii.
Astfel un sistem mai mic, dar a cărui energie se va consuma intern într-o proporție mai mare, se va amortiza mai repede în timp.
Dacă rentabilitatea investiției contează, alegerea sistemului mai mic este opțiunea potrivită.
Calcularea puterii sistemului fotovoltaic
Pentru a calcula puterea sistemului fotovoltaic necesar, puteți urma următorii pași:
- Determinați consumul de energie lunar sau anual
Analizați istoricul facturilor de energie electrică pentru a înțelege câtă energie consumați în medie pe lună sau pe an.
- Estimați producția de energie solară
Apelați la o firmă specializată în instalarea de panouri fotovoltaice, precum Silkat Solar, care are și departament de proiectare și care vă poate face un studiu profesionist prin care să aflați care este producția estimată pe care o veți obține.
- Determinați dimensiunea sistemului
Colaborând cu aceeași firmă, puteți determina din faza de proiectare, care este dimensiunea potrivită a sistemului care să vă producă energia pe care o doriți, dar veți afla și dacă acoperișul dumneavoastră suportă instalarea sistemului dorit.
- Stabiliți toate componentele sistemului pentru a avea prețul total
Este întotdeauna recomandat să luați în considerare o vizită a unui reprezentat al instalatorului la adresa spațiului unde sistemul fotovoltaic va fi amplasat pentru a identifica la fața locului dacă sunt necesare lucrări sau materiale suplimentare celor care apar într-o ofertă standard.
Solicitați să se stabilească:
- locația invertorului
- locația panourilor
- traseele de cablu care se vor instala
- executarea impământarii
- modul în care se va face accesul pe acoperiș
- tipul de structură metalică folosită
- serviciile de consultanță in vederea obținerii statutului de prosumator
- servicii de monitorizare, garanție etc.
Doar așa veți putea avea suma finală care sa nu mai poată fi modificată ulterior și să ajungeți in situația de a vă depăși bugetul.
Concluzie
Alegerea puterii sistemului fotovoltaic potrivit este un pas esențial în procesul de trecere la energie solară. Este important să luați în considerare consumul dvs. de energie, locația geografică, bugetul disponibil și obiectivele dvs. pentru a determina dimensiunea corectă a sistemului. Consultați întotdeauna un specialist în energie solară sau un instalator calificat pentru a obține sfaturi și asistență suplimentară în luarea acestei decizii importante.
Doar prin intermediul unui sistem fotovoltaic bine dimensionat, veți putea să vă bucurați de beneficiile energiei solare și să contribuiți la protejarea mediului înconjurător.
Articol redactat de către Cătălin Stanciu, Managing Partner Silkat Electric Grup.
Pentru mai multe detalii, puteți lua legătura la adresa: catalin.stanciu@silkat.ro