Am avut in față nenumărate persoane sau companii care își doreau instalarea unui sistem fotovoltaic pentru producția de energie electrică. Deși, în principiu această instalație face un singur lucru, și anume convertește lumina solară în energie electrică, motivația persoanelor de a își instala sistemul era diferită. Dacă ar fi să împart in câteva categorii mari după motivul pentru care își instalează sistemele am avea următoarele tipuri de persoane:
- persoane care își doresc a obține beneficii materiale prin consumul propriu al energiei sau prin vânzarea surplusului de energie, și care sunt interesate de calcule economice de rentabilitate.
- persoane care își doresc dintr-o motivație personală de ordin psihologic să fie independente de serviciile rețelelor de distribuție.
- persoane care au teama ca vor avea loc de întreruperi în funcționarea de energie din partea furnizorilor naționali și vor să aibă o sursă de back-up.
- există cazuri aparte, precum locațiile izolate fără posibilitatea de conectare la rețea, unde calculele economice nu își mai au rolul, ci nevoia de energie cu orice preț primează, iar aceste situații se tratează complet diferit.
În cadrul acestui articol vom discuta în principal despre prima categorie, deoarece dacă nu te afli în cea de a patra categorie unde nu ai acces la o rețea, atunci calculul economic de rentabilitate, profit/ pierdere, ar trebui să fie principala motivație, dacă nu cumva și singura.
Vom trece așadar prin câteva capitole:
- Capitolul 1: Funcționarea unui sistem fotovoltaic
- Capitolul 2: Curbele de producție
- Capitolul 3: Valorificarea energie raportată la factura de curent
- Capitolul 4: Subvenții, ajutoare financiare și amortizare
Capitolul 1: Funcționarea unui sistem fotovoltaic
Un sistem fotovoltaic captează radiația solară și o transformă in energie electrică pe care o distribuie apoi:
- pentru consumul propriu;
- in rețeaua națională de distribuție;
- pentru stocare în bateriile proprii sau în bateria automobilului electric.
Capitolul 2: Curbele de producție
Producția de energie electrică depinde de prezența radiației solare. De aceea spunem că producția are o curbă zi/ noapte și o curbă vara/ iarnă. Practic producem ziua și vara ca să putem consuma noaptea și iarna. Îmi dimensionez deci un sistem care să țină cont de aceste curbe care să îmi permită o producție în timpul zilei care să acopere și consumul din timpul nopții, și producția în timpul verii care să permită acoperirea consumului din iarnă când producția scade.
Trebuie avut în vedere că în momentul în care sunt ninsori abundente care acoperă panourile solare, producția devine zero. În acel moment, fără a putea apela la o altă sursă (rețea națională, generator pe motorină, acumulatori etc), locația este lipsită de electricitate.
Capitolul 3: Valorificarea energiei
Pentru a înțelege cum se modifica valoarea facturii de energie electrică trebuie sa înțelegem ce anume exact plătim pe o factură de energie electrică. Dacă vom analiza o factură de energie vom vedea ca plătim 3 lucruri:
- Prețul energiei;
- Prețul transportului energiei prin rețea de la producătorul energiei (hidrocentrală, parcuri solare, centrala atomică, etc) pana la mine in locul de consum;
- Prețul certificatelor verzi și alte taxe.
Plecăm de la ideea că avem următoarele costuri: Energie – 0,8 lei/kW, Transport – 0,2 lei/kW iar Certificatele verzi – 0,07 lei/kW. În funcție de modul în care este utilizată energia electrică produsă vom avea trei moduri în care vom valorifica energia.
1. Folosind energia electrică în consumul casnic vom reduce valoarea facturii cu prețul pe care l-aș fi plătit către furnizorul de energie electrică.
Prețul pe care îl plătesc este format din prețul energiei + prețul transportului prin rețea + prețul certificatelor verzi și a altor taxe.
- La 500 kW consumați din panouri vom avea o scădere a facturii de 500x(0,8+0,2+0,07)=535 lei fără TVA
2. Prin injectarea în rețeaua națională a energiei electrice ar trebui să primim în compensare energie sau bani care să fie echivalentul doar a componentei de energie fără partea de transport în rețea și certificate verzi.
- Astfel, dacă într-o perioadă livrez în rețea 500 kW, voi fi îndreptățit să primesc 1000 kw pentru care achit doar componenta de transport și certificate verzi, sau contravaloarea in bani 500×0,8=400 lei fără TVA.
Putem spune că factura a scăzut cu 400 lei.
3. În cazul în care stochez energia în baterii sau în acumulatorul mașinii electrice, vom avea o pierdere tehnologică în procesul de încărcarea și descărcare a bateriei pe care o estimăm la 10%.
- Energia stocată nu o voi mai consuma din rețea, deci vom avea următorul beneficiu la 500 kw produși 500×0,9(0,8+0,2+0,07)= 481,5 lei/kW fără TVA
Capitolul 4: Subvenții, ajutoare financiare și amortizare
In multe țări există o serie de ajutoare fiscale pentru cei care produc energie verde. In România funcționează programul de sprijin prin AFM pentru persoane fizice, dar și foarte multe linii de finanțare cu fonduri nerambursabile pentru companii. Practic, toate acestea sunt beneficii materiale care rezultă în urma instalării unui sistem fotovoltaic. Astfel, se ajunge în situația ca un sistem de 3kW instalat de către o persoană fizică și finanțat prin AFM să fie amortizat din prima zi de funcționare.
Perioada de amortizare a investiției variază foarte mult, dar putem estima următoarele intervale:
- cu finanțare nerambursabilă: 0 – 4 ani;
- din surse proprii cu consum propriu de minim 70% (este important sa aveți consumatori electrici activi în perioada zilei in care panourile produc energie): 4-6 ani;
- din surse proprii cu consum propriu de minim 30% (atunci când în timpul zilei suntem plecați de acasă și consumăm energia seara și noaptea, în afara intervalului când panourile au producție): 6-10 ani.
Concluzie
Este important să ne gândim la instalarea unui sistem fotovoltaic ca la o investiție pe termen lung. Deși, costurile inițiale pot părea ridicate, acestea pot fi amortizate în timp prin economiile realizate la facturile de curent. Calculând perioada de recuperare a investiției, puteți obține o perspectivă mai clară asupra modului în care va scădea factura de curent în timp și cât de rapid veți obține un profit din această investiție.
În afară de economiile financiare imediate, instalarea unui sistem fotovoltaic poate adăuga valoare locuinței și poate contribui la reducerea amprentei de carbon. Locuințele cu sisteme fotovoltaice sunt adesea considerate mai atractive pe piața imobiliară și pot obține prețuri mai mari la vânzare. De asemenea, ele transmit un mesaj de angajament față de mediu și sustenabilitate, ceea ce poate fi important pentru mulți proprietari.
Articol redactat de către Cătălin Stanciu, Managing Partner Silkat Electric Grup.
Pentru mai multe detalii sau o ofertă personalizată, puteți lua legătura la adresa: catalin.stanciu@silkat.ro